10 Perkara Dalam Budget 2018 Yang Jadi Bualan Hangat Netizen

Berakhirlah sudah pembentangan Bajet 2018 oleh Dato’ Sri Najib Tun Abdul Razak sebentar tadi. Banyak perkara yang diumumkan oleh pihak kerajaan dalam bajet tahun hadapan.

Bajet 2018 akan memperuntukkan RM280.25b, menyaksikan pertambahan peruntukan RM20 billion berbanding RM260.8b peruntukan Bajet 2017. Di sini kami memilih isu yang menjadi perbincangan hangat oleh netizen dalam pembentangan Budget 2018. Teks ucapan penuh untuk Bajet 2018 boleh dibaca di sini.

1. Pulau Pangkor kini diiktiraf pulau bebas cukai

Selepas Labuan,Tioman dan Langkawi, Pulau Pangkor juga kini bergelar pulau bebas cukai. Namun, ianya tidak termasuk untuk produk seperti minuman keras,rokok, dan kenderaan bermotor. Barangan yang selain daripada ini sahaja dikecualikan daripada cukai seperti barangan keperluan asas.

2. Tabung ADAM50

View image on Twitter

Setiap anak yang lahir bermula dari tahun 1 Januari 2018 akan mempunyai akaun Amanah Dana Anak Malaysia 2050 di mana nilai RM200 akan dimasukkan terus dalam bentuk Amanah Saham.

3. Bantuan Baucar Buku dikembalikan

Kad debit KADS1M menggantikan Baucar Buku 1Malaysia atau Bantuan Buku 1Malaysia (BB1M) pada tahun ini dan nampaknya Bantuan Baucar Buku akan kembali untuk tahun hadapan. Satu langkah kerajaan untuk meningkatkan lagi minat membaca kepada siswa dan siswi.

4. Diskaun Bayaran Balik PTPTN Sehingga 2018

View image on Twitter

Ianya satu berita baik buat peminjam PTPTN untuk melangsaikan pinjaman mereka pada kadar segera. Tempoh grace period pembayaran balik pinjaman PTPTN juga dilanjutkan kepada 12 bulan setelah tamat pengajian berbanding 6 bulan ketika ini.

5. Tempoh cuti bersalin daripada 60 hari kepada 90 hari

View image on Twitter

Buat para ibu yang bakal bersalin yang bekerja di sektor swasta. Jika sebelum ini hanya 60 hari, selepas ini cuti bersalin akan selari dengan para ibu yang bekerja di sektor awam iaitu 90 hari.

6. Pemansuhan kutipan tol di 4 lokasi

View image on Twitter

Ini berita paling mengembirakan terutamanya buat penduduk di sekitar Shah Alam dan Klang. Adakah pemansuhan kutipan tol ini bersifat sementara atau pun kekal?

7. Flesibiliti waktu bekerja untuk pekerja kerajaan

View image on Twitter

8. Ibu mengandung lebih 5 bulan boleh pulang awal sejam

View image on Twitter

Kalau suami juga bekerja di sektor awam, suami juga boleh pulang awal sejam seperti isteri.

9. ‘Bonus’ buat penjawat awam bernilai RM1,500 dan RM750 buat pesara

View image on Twitter

10. Pengambilan pembantu rumah secara terus tanpa melalui agen

Tiada lagi kes ditipu agen pembantu rumah kerana selepas ini, anda boleh berurusan secara terus daripada 9 negara sumber.

Anda ada sebarang komen tentang pembentangan Bajet 2018 oleh Perdana Menteri kita sebentar tadi? Boleh berkongsi pandangan anda di ruangan komen.

Sumber: The Vocket

LAGI MENARIK….

Kutipan Tol Sungai Rasau Dan Batu Tiga Akan Dimansuhkan Bermula Tahun Hadapan

Khabar gembira buat anda yang sentiasa melalui tol Sungai Rasau dan tol Batu Tiga. Melalui Pembetangan Bajet 2018, antara yang menarik perhatian umum adalah keputusan kerajaan untuk memansuhkan kutipan tol di Batu Tiga dan Shah Alam mulai 1 Januari 2018.

Ianya satu berita yang boleh dikatakan mengejutkan dan nyata mengembirakan penduduk Shah Alam dan Klang. Mana tidaknya, hampir setiap pagi dua kawasan tol ini pasti akan dibanjiri dengan kereta yang menuju ke Kuala Lumpur. Tanpa dua tol ini, ianya pasti akan menjimatkan perbelanjaan seharian penduduk yang tinggal di Shah Alam dan Klang.

Dua lagi kutipan tol di Bukit Kayu Hitam, Kedah dan Eastern Dispersal Link, Johor turut anak dimansuhkan. Adakah ini antara berita gembira yang anda mahu dengar untuk Bajet 2018 ini?

Sumber: The Vocket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *