8 Tips Elak Kena Kencing Dengan Penipu Dan Scammer Ketika Membeli Hartanah

Saban hari asyik dengar je kan berita penipuan terjadi. Yang biasa kita dengar adalah penipuan skim cepat kayap dan skim-skim macam-macam lain yang ada. Dari kes Tok Zuhud (bukan nama sebenar) hinggalah JJPTR baru-baru ni.

Bila terjadi nya kes penipuan macam ni, baru kita tahu orang Malaysia ni banyak duit rupanya. Orang Melayu dengan skim emas nya, Orang India dengan VenusFx, Orang Cina dengan JJPTR nya. Sungguh kebodohan dan ketamakan tak mengenal bangsa. Baru lah 1Malaysia. Betul tak?

Actually dalam industri yang konvensional macam hartanah ini juga ada penipuan turut berlaku. Actually banyak juga yang jadi tapi belum datang dalam bentuk skim. Harapnya jangan lah. Kebiasaan penipuan adalah dalam bentuk beli rumah tapi tak dapat rumah, penipuan deposit atau pun beli rumah, tapi tak siap.

Jadi macam mana nak elak kan dari di tipu ni?

Oleh yang demikian kita baca dulu 8 Tips Elak Kena Kencing Dengan Penipu Dan Scammer Ketika Membeli Hartanah :

1. Kalau beli dari pemaju, check status pemaju.

Rujuk website Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Kami sertakan link directly kat bahagian pemeriksaan untuk korang check pasal ni : http://ehome.kpkt.gov.my/index.php/pages/view/43 .

Di website ni ada tersenarai senarai-senarai pemaju bermasalah. Selain tu boleh check kalau betul syarikat pemaju tu adalah pemaju berlesen. Sekarang ni seakan menjadi pulak kes kutip deposit untuk pembelian rumah tapi rumah nya tak dapat. Kambing gurun betul.

2. Jangan bayar deposit secara Cash

Bayar secara cash ni tak dak bukti. Kami tahu lah korang ada duit RM5Juta bawah bantal. Tapi jangan lah sekali kali bayar deposit guna cash. Katalah yang penerima tu memang kaki sakau, apa bukti pembayaran tu di buat kepada kaki sakau tu? Bayar guna cheaqu atau online transfer. Ada bukti transaksi. Kalau tak reti atau tak da cheaque, pergi ke kaunter bank dan buat Banker’s cheaque.

3. Bayaran di buat atas nama Lawyer atau Ejensi hartanah berdaftar sahaja.

Ini kalau beli rumah 2nd hand. Kebiasaannya akan di minta 3% deposit. Kalau rumah berharga RM 500,000, deposit 3% berjumlah RM 15,000. Baki lagi 7% pulak bernilai RM 35,000. Kadang-kadang ada owner minta terus bank in dalam bank dia. Jangan cari bala. Katalah owner jujur sekali pun, kata lah dah bayar deposit and ketika dalam proses, rumah tak dapat di jual sebab ada isu tertentu, duit deposit pulak dah guna, macam mana? Bayar atas nama lawyer atau ejensi. Lebih selamat dan ikut prosedur.

Kenapa melalui 2 ini? Sebab memang itu pun undang-undang Malaysia berkaitan penerimaan deposit. Ianya selamat sebab 2 penama ini memegang amanah sementara. Kalau lah transaksi tak berjalan contohnya, loan anda tak lepas, duit tadi akan dipulang semula. Tapi kalau lawyer or ejensi pun kaki sakau, sekurang nya anda ada buat pembayaran dan boleh buat report polis dan report ke badan yang mengawal selia iaitu Bar Council & BOVEA

4. Jangan terus beli. Balik Google dulu

Contoh kalau dapat offer rumah especially dari developer, dan kemudiaannya salesman dia kata, terus letak booking, relax dulu bro. Tak lari rumah di kejar. Tapi jangan lah lambat sangat. Balik rumah atau kat situ jugak google terus. Google nama projek tu. Contoh, ada satu geng jual projek Alfulfulus Residency (nama rekaan OK) , buka handphone OPPO yang mahal tu, kemudian google lah.

Kalau ada keluar carian macam scam-scam tu, hati-hati lah. Kalau tak ada alhamdulillah. Sambil tu baca review dulu. Ada review yang OK. Ada review macam lowyat.com asyik tak ok je. Semua benda tak ok, apa yang ok tak tau lah. So, try baca dulu dan timbang tara lah sebaik mungkin.

5. Kalau ada masa pergi tengok kawasan dahulu

Kalau boleh ajak ejen tu tengok kawasan. Betul ke dah naik piling, atau dah tolak tanah atleast. Entah-entah tanah pun tak da lagi. Dalam khayalan je semua tu. Kebiasaan kami membawa pembeli terus ke show gallery dan terus tengok tapak project. Memang nampak sendiri lah saudara mara Transformer yang tak boleh bertukar tu dalam kawasan tapak. Nampak segala mesin dan manusia sedang berkerja.

6. Kalau nampak complicated, dah mengarut lah tu.

Saya bukan cakap pasal pakej. Tak. Pakej macam rebate atau diskaun itu biasa. Yang saya cakap kan ini adalah kalau nak beli rumah ni harga murah gila kena bayar RM 500 jadi ahli koperasi dahulu. Atau nak beli rumah ni murah giler kena masuk kelas tarannum tak boleh miss 3 bulan 10 hari. Atau kena jogging keliling padang 2 kali sehari untuk layak memiliki rumah murah. Itu dah mengarut. But actually, apa saya cakap ni betul-betul terjadi dan tengah hangat diperkatakan.

7. Pastikan ada dokumen hitam putih dan ada salinan

Jangan main bayar sahaja. Pastikan ada dokumen nya. Biasanya pembelian ni akan disertakan dengan Agreement to Purchase (ATP). Dalam ATP ni ada beberapa hal penting. Dekat situ ada tulis nama pembeli, nama penjual , bayaran kepada akaun siapa (biasanya even pemaju pun minta di bayar kepada lawyer nya) , dan syarat jika kontrak dilanggar.

ATP ni penting sehinggalah korang sign dokumen Perjanjian Jual Beli nanti. Jadi pastikan ambil salinan, ambil gambar salinan tu dan ambil resit.

8. Trust your gut

Percaya kepada gerak hati. Kalau rasa macam ada tak kena tu, jangan lah buat. Insyaallah ada rezeki lain. Tapi kalau selalu rasa bergerak-gerak je hati, baik jumpa Doktor. Takut ada kanser. But then, seriously, kalau rasa di hati semua ok, semua best. Just proceed je lah.

Kesimpulan

Nak beli rumah ni bukan murah bang. Deposit je pun dah puluh ribu. Bertahun kumpul. Lagi susah dair kumpul duit hantaran. Sekali kena tipu boleh menangis  meraung. Jadi berhati-hati lah. Kami beri panduan dari kisah sebenar setelah berjumpa banyak kes yang ditipu sama ada pemaju jadian atau pemilik rumah penyangak atau pun kaki sakau yang lain.

Sumber: kakiproperty.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *