Ikut Cara Ini Elak Ruang Kotor Ketika Cuci Kipas. Jimat Dan Habuk Juga Tidak Melekat!

Nak sihat dan bebas dari penyakit, rumah kenalah bersih dan kemas. Tapi jangan bab habuk dan sampah saja yang diberi perhatian, bab barang-barang dalam rumah juga penting.

Tentu ada yang menghadapi masalah terutama ketika menyapu habuk pada kipas. Habis habuk-habuk berterbangan, jika dibiarkan  melekat pula pada barangan lain.

Untuk memudahkan anda mencuci kipas  dengan pantas dan mudah tanpa menyebabkan habuk-habuk berterbangan sehingga mengotorkan ruang di dalam rumah, bolehlah cuba tip ini.

1. Masukkan sarung bantal pada bilah kipas. Kemudian, tarik sarung bantal ke bahagian atas dan bawah bilah kipas.

2. Tarik semula kain tersebut dan habuk serta kotoran yang ada akan turut dibersihkan juga.

Bagi memastikan kipas yang dicuci tidak berhabuk kembali dalam tempoh 2 hingga 3 bulan, lakukan tip di bawah ini. Selain mudah, ia juga menjimatkan kerana tidak perlu berbelanja lebih. Selamat mencuba!

3. Basuh bilah kipas dan bersihkan kipas anda terlebih dahulu.

4. Kemudian tuangkan sedikit pelembut kain ke dalam bekas tanpa campur air.

5. Celupkan span atau kain ke dalam cecair pelembut tadi dan sapukan pada permukaan bilah dan jaring kipas.

6. Biarkan selama 5 minit. Kemudian bilas dan keringkan kipas tersebut. Lepas tu baru pasangkan kipas itu kembali.

Sumber: Keluarga

 

Sapu Softlan Pada Kipas, Habuk Tak Melekat Selama 3 Bulan

 

Kewujudan habuk pada bilah kipas pastinya merupakan sebuah pemandangan yang menyakitkan mata. Tambahan pula bagi mereka yang amat mementingkan kebersihan.

Sekiranya anda baru sahaja membersihkan kipas pada seminggu sebelum, habuk pada kipas sudah melekat semula seolah-olah tidak pernah dibersihkan.

Percaya atau tidak, masalah ini dapat diselesaikan dengan menggunakan bahan yang sudah tersedia ada dengan cara yang mudah sahaja tanpa perlu berbelanja lebih.

Caranya mudah sahaja, mula-mula basuh dan bersihkan kipas terlebih dahulu dan bila semua habuk sudah dibersihkan, tuangkan pelembut pakaian ke dalam penutup botol tanpa perlu dicampurkan dengan air.

Kemudian, celupkan span ke dalam cecair pelembut ini dan sapukan kepada permukaan bilah-bilah dan jaring kipas. Biarkan selama 5 minit sebelum membilasnya dengan air. Keringkan dan pasangkan kembali kipas.

Selamat mencuba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *