JENIS-JENIS Basikal yang kita tahu FUNGSI SEBENAR!

Mungkin bagi kita, pasti berfikir basikal hanyalah sebuah kenderaan ringan, memliki 2 roda depan dan belakang, terdapat pengayuh dan hendal (handel yang di’Melayu’kan’. Namun pada hakikatnya, terdapat banyak jenis basikal basikal yang terdapat di pasaran seluruh dunia. Mengetahui jenis-jenis basikal amat penting supaya kita mengetahui fungsi dan tujuan sebenar basikal tersebut digunakan. Artikel ini menerangkan beberapa jenis basikal yang popular di seluruh dunia, dan boleh juga membantu anda membuat pilihan, yang mana satukah sesuai untuk anda.

 
Mountain Bike
Road bike – Basikal jalanraya yang biasanya ditunggang di atas jalanraya sahaja kerana tayarnya yang kecil dan kurang bunga (bunga tayar tau bukan bunga ros) . Mereka yang serius biasanya mempunyai basikal jenis ini yang berharga ratusan ringgit sehinggalah puluhan ribu ringgit. Biasanya mempunyai sehingga 22 gear.
Cruiser Bike
Cruiser bike– Basikal jenis ini biasanya ditunggang secara santai di kawasan pantai dan taman  rekreasi. Ada juga yang menunggang basikal ini di jalan biasa kerana bentuknya yang unik mengundang mata-mata yang memandang..
Hybrid Bike
Hibrid bike– Basikal hybrid adalah kacukan di antara basikal gunung dan basikal jalanraya. Pengendaliannya seperti basikal gunung tetapi mempunyai tayar dan kerangka seperti basikal jalan raya.
BMX Bike
BMX bike– Basikal ini popular pada zaman kita kecil dan sehingga kini masih lagi menjadi pilihan kepada sebahagian peminat basikal. Jika anda tidak tahu, BMX merupakan salah satu sukan yang dipertandingkan peringkat olimpik dan ditunggang oleh kanak-kanak dan dewasa.
City Bike
City bike – Bentuk basikal ini ada pelbagai tetapi dikenali dengan panggilan basikal makcik-makcik kerana kerangkanya santai dan mempunyai kelajuan sederhana . Basikal ini juga biasanya ada raga atau bakul dibahagian depan. Jenis ini sudah membanjiri Negara kita kebanyakannya diimport dari Jepun sebagai besi buruk. Tapi dijual dengan harga ratusan ringgit. Pandai diaorang buat duit eh?
Foldie Bike
Foldie bike– Basikal lipat! Jenis ini juga popular di kalangan peminat basikal kerana ia boleh dilipat dan senang dibawa ke mana-mana. Tayarnya biasa kecil dan nipis. Walaupun kecil harga nya boleh mencapai harga basikal tayar besar juga.

Sumber : Selangor Insider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *